Helderheid in Duurzaamheidsbos
Wil je net als steeds meer andere bedrijven aan de slag met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) maar mis je het overzicht wat het is en waar je moet beginnen? Vaak wordt het eerste enthousiasme verpest door de moeilijke keuze uit de veelheid aan onderwerpen en duurzaamheidsinitiatieven, labels en certificaten. Deze zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Elke klant vraagt je weer wat anders en het is niet helder welk initiatief “de gouden standaard” wordt. Hoe krijg je nu helderheid en kies je het juiste initiatief?
Een relativerende gedachte om uit deze verlamming te komen is om te bedenken dat ook voor het meten van financieel economische resultaten nog steeds geen gouden standaard is. Uit onderzoek is gebleken dat apen net zo goed beleggen als duurbetaalde beleggingsexperts en toch zijn bedrijven daardoor niet terughoudend met het sturen op financieel succesvol te zijn. Kortom, kom gewoon in actie.
Stap 1: Bepaal relevante MVO thema’s
De eerste stap is om een beeld te krijgen wat MVO nu concreet voor jouw specifieke bedrijf inhoudt. Gaat het over het werk creëren voor kwetsbare groepen, het reduceren van je CO2 voetafdruk of duurzaam inkopen? Waarom zou ieder bedrijf het wiel zelf uitvinden als er al door anderen over na is gedacht? Vanuit het MVO-Register is er voor alle sectoren al gekeken welke onderwerpen het meest relevant zijn. Deze onderwerpen zijn verwerkt in de zogeheten TIM-Kaarten en zijn terug te vinden in de library van het MVO-Register.
Stap 2: Bepaal wat je al doet
Begin met het verzamelen van al je MVO keurmerken en certificaten. Je doet vaak al meer dan je denkt, het is alleen dikwijls een wirwar aan verschillende documenten en verhalen, de structuur ontbreekt.
Als je erin geslaagd bent om alles te verzamelen, dan volgt de volgende uitdaging namelijk om het als één goedlopend verhaal te communiceren.
Stap 3: Schrijf je MVO verhaal
Om structuur in die wirwar aan MVO stukken aan te brengen kun je gebruik maken van internationale richtlijnen, zoals ISO 26000, GRI en de UN Sustainable Development Goals. Echter zijn deze richtlijnen soms lastig te interpreteren. Het vraagt expertise, kost veel tijd en het voldoen aan deze richtlijnen is complex.
De toolbox van het MVO-Register geeft de gebruiker een structuur om fundamenteel over MVO na te denken en hier verslag over te doen. Deze structuur is gebaseerd op bovengenoemde richtlijnen.
Stap 4: Bepaal waar je staat
Het is voor bedrijven lastig in te schatten hoe 'goed' ze het doen op het gebied van MVO. MVO is een breed begrip, er is niet een standaard hoe je MVO kan meten.
Stichting MVO-Register heeft een meetlat ontwikkeld om elk bedrijf eerlijk te beoordelen op MVO. Het resultaat wordt samengevat in een MVO scorecard. De beoordeling geeft snel inzicht in de prestaties van je organisatie en zo weet je precies waar eventuele verbeterpunten liggen of juist op welk gebied je het als organisatie al goed doet.
Wil je meer weten over welk duurzaamheidsinitiatief bij jouw organisatie past en het meest gevraagd wordt? Het MVO-Register heeft een overzicht van de meest gebruikte duurzaamheidscertificaten. Door gratis te starten middels TIM Start maak je een begin met het creëren van overzicht en krijg je tevens inzichtelijk welke duurzaamheidscertificaten het meest gebruikt worden.
Kommentare