top of page

Al bijna 500 apotheken met een Teva Retourbox

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er in ons land jaarlijks ongeveer 190 ton geneesmiddelresten in het milieu terechtkomen. Om in apotheken een praktische en milieubewuste oplossing te bieden is in 2017 de Teva Retourbox ontwikkeld. Teva deed dit in samenwerking met apothekers en met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, Renewi en MediSchoon. Inmiddels hebben al bijna 500 apotheken door het hele land een Teva Retourbox in hun publieksruimte staan.


Teva Retourbox

Bij de ontwikkeling van de Teva Retourbox werd inspiratie opgedaan bij de welbekende inzameling van oude batterijen en gloeilampen in supermarkten en bouwmarkten. Voor overtollige geneesmiddelen bestond toen nog geen landelijke manier van inzamelen. Om te voorkomen dat mensen medicijnresten bij het huisvuil doen of via het toilet wegspoelen, speelde dit initiatief in op de behoefte aan een logische plek (de apotheek) en een duidelijke manier van het retourneren van medicijnafval.


Impact

Steeds meer apotheken hebben een Teva Retourbox in de publieksruimte staan. Daarmee worden alle apotheekbezoekers geholpen om op een verantwoorde wijze hun medicijnafval in te leveren. Zo helpt Teva samen met apotheken en consumenten op een veilige manier te voorkomen dat geneesmiddelresten in het oppervlaktewater belanden via toilet, riool en huisafval. Inmiddels maakt de Teva Retourbox deel uit van het curriculum van de opleiding tot apothekersassistent in Lelystad. Bekijk de video die daarover gemaakt is op YouTube.


Eerste farmaceut

Teva Nederland is de eerste farmaceut die een dergelijk tastbare en praktische oplossing biedt voor een milieu-uitdaging en daar ook veel over communiceert met zorgverleners en consumenten. Daarmee neemt Teva een positie in die niet eenvoudig kan worden gekopieerd door andere medicijnfabrikanten. De uitstraling die hiervan uitgaat is positief voor Teva en maakt het eenvoudiger en geloofwaardiger om ook over de andere Sustainable Development Goals te communiceren. De klantenbinding is hierdoor ook zeer stevig.


Uniek en milieubewust initiatief

Met dit unieke en milieubewuste initiatief is Teva Nederland de eerste geneesmiddelenfabrikant die apotheken en consumenten een praktische oplossing aanreikt op dit gebied. Apotheken kunnen een Teva Retourbox bestellen via Retourbox@Teva.nl en meer informatie vinden op MyTeva en op de website. Zo helpt Teva samen met apotheken en consumenten op een veilige manier te voorkomen dat geneesmiddelresten in het oppervlaktewater belanden via toilet, riool en huisafval.


MVO bij Teva

Teva spant zich als grote speler in de farmacie op mondiaal niveau in om verbeteringen te realiseren op alle relevante Sustainable Development Goals van de OESO. Naast het terugdringen van uitstoot van broeikasgassen boekt Teva goede milieuresultaten op het vlak van zonne-energie en medicijnafval.


Bovendien is jaarlijks ruim 84% van de ruim 50 miljoen afgeleverde Teva receptgeneesmiddelen in Nederlandse apotheken afkomstig uit Europese productielocaties. Omwille van een beter milieu pleiten diverse organisaties, consumenten en overheden voor een schonere voetafdruk van medicijnen. Dat is mogelijk door Europese inkoop en productie. Teva maakt veel geneesmiddelen dichtbij huis, in een groot aantal hoogwaardige Europese productiefaciliteiten. Dankzij kortere transportroutes kan Teva bovendien sneller inspringen op een tijdelijk verhoogde vraag. Op die manier kan Teva in veel gevallen een dreigend medicijntekort opvangen. Teva maakt het continent van herkomst op artikelniveau inzichtelijk in MyTeva, de persoonlijke web portal voor zorgprofessionals.Duurzame Hall of Fame

In de duurzame Hall of Fame van het MVO-Register worden bedrijven opgenomen die laten zien dat duurzaamheid prima samen gaat met een gezonde bedrijfsvoering. De beste voorbeelden uit het register worden geselecteerd voor de Hall of Fame en ontvangen hiervoor een oorkonde. Deze duurzame koplopers fungeren als wegbereiders voor andere bedrijven die duurzame producten, diensten of waardeketen willen ontwikkelen.


Comments


bottom of page